STAR WARS: Mítosz és valóság
 

Az Eszterházy Károly Főiskola Kepes György Szakkollégiuma

és az Agria Park ingyenes előadás-sorozata

a Csillagok Háborújáról

és a tudásról, ami a legendát táplálja
 


A 2009/2010-es tanévben Star Wars-kurzus indult az Eszterházy Károly Főiskolán, A gonosz anatómiája címmel. Az előadás-sorozat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Csillagok háborúja mélyszerkezeti jelentésrétegének felfejtésével – a film mitologikus motívumainak, szimbólumrendszerének, a karakterek nézőpontjainak bemutatásával – a Csillagok háborúját komplex műként, több tudomány (filozófia, pszichológia, teológia) aspektusából is elemezhető alkotásként is kezelhetjük.
Az előadás sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, 2010-ben megújult tematikával jelentkezünk, és az előadást áttesszük a városba, hogy minél több érdeklődőhöz jussunk el. Az idei előadássorozat a Star Wars filmtörténelmi szerepére, vizuális filmművészeti megoldásaira és tematikus zenei rendszerére, a filmben bemutatott vallási gondolatokra és a gonosz erői által alkalmazott retorikai technikákra összpontosít. Meghívott előadóink között van Laár András, az ismert költő és zenész, a Buddhista Főiskola volt oktatója; Aczél Petra, az Eszterházy Károly Főiskola munkatársa; továbbá Simon Zoltán amatőr Star Wars-művész. Az előadás-sorozatot az Agria Park karolta fel, központi fekvésű helyszínt és promóciót biztosítva a rendezvénynek.

A részvétel minden előadáson díjmentes. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, különösen a diákságot. Ez az előadás-sorozat szándékaink szerint a hagyományos oktatás kiegészítőjeként arra szolgál, hogy a fiatalok képet kapjanak arról, hogyan lehet az iskolarendszer keretein belül elsajátított tudást a mindennapokba, a mai ember alkotásaiba átültetni.

 

Ha bármilyen kérdése van a kurzussal kapcsolatban, írjon a következő címek valamelyikére:

Nagy Andor: nagyandor.mail@gmail.com

Simon Zoltán: mail@simonz.co.hu